Eastwood Road, Leigh-on-Sea, Essex

 

 

The existing property was in a poor state of repair and was in need of a major overhaul. To the rear of the property a single storey flat roof extension and first floor full width dormer window have been removed, the surrounding roof and walls removed totally removed back to the middle of the house.

In its place a new single and two storey extension has been constructed using a steel frame infilled at the ground floor with solid blockwork, externally insulated and renders while above the frame is infilled with a more lightweight timber framing to support the western red cedar cladding.

Internally most of the existing walls were either removed or stripped back to the original structure to allow the whole house to be replumbed, rewired and replastered. New doors, skirtings and aarchitraves have been fitted throughout. The existing staircase was also replaced. incorporating a new kitchen, dining room, master bedroom suite, children’s playroom, bedrooms and bathrooms. The existing ground floor bathroom has been removed to create a significantly larger entrance hall and ground floor WC while the existing lounge has been opened up to the new rear extension dining room with floor to ceiling folding hidden screens to maintain flexibility of the space.

The new rear extension contains the repositioned kitchen, the extended master bedroom suite including walk-in-wardrobe and ensuite and the new dining room. To the first floor the central section contains a large childrens’ playroom with new ensuite and family bathrooms to the set back wings.

The cantilevered stainless steel and glass balcony and the cantilevered and tapering eaves provide sun shading to the large sections of glazing to the south facing rear elevation to prevent excessive solar gain during summer while allowing the lower winter sun to warm the rooms behind. The degree of projection for the balcony and roof was carefully modelled in 3D using sunshading software to establish an optimum dimension. The balcony, accessed through the folding French doors, further extends the first floor living space while offering views across the neighbouring fields and golf course.