Rear Extension and Remodelling, Frensham



The existing lean-to and ad-hoc rear extensions were removed together with the unused garage which was severing the house from the rear garden.

A new part single, part two-storey extension was added to the rear of the property with a glazed roof to the south elevation and large folding sliding doors to the garden elevation. The removed garage was replaced with a large timber deck acting as a transition space between the house and gardens.

The introduction of a partition wall to the existing single large reception room to the front of house created the much needed Entrance Hall and allowed for the insertion of a ground floor WC and Utility Room. The existing room became the Dining Room while the new open plan kitchen and family room to the rear of the house enjoys the maximum daylight and access to the garden.

To the first floor the gable ended second floor rear extension was carefully modelled in 3D and checked using sun-path analysis to ensure that over-shadowing was not a problem for the neighbouring house. This extension contains the new third bedroom with access created by reducing the large existing bathroom which was replanned and re-fitted with a new window to the side elevation. Another new tall window was installed to the front elevation to provide much-needed daylight to the first floor landing which had only previously been lit by borrowed light from one of the bedrooms.

The project was completed in Summer 2009 for a construction cost of around £85,000 + VAT.