New 4,500sqft Georgian Style Home, Surrey

This bespoke 4,500sqft Georgian style home on the outskirts of a village in Surrey has been carefully designed with a traditional ‘four-square’ plan around a central entrance hall and landing.

For more details and photographs please download the project profile here.

The house has been orientated north-south with the principal living spaces overlooking the rear, south-facing garden to maximise the clear views over the rolling countryside and valleys beyond from an elevated position. Designed to replace a 2,700sqft tired Arts & Crafts style house the house benefits from a full basement below the whole house for plant rooms, storage, laundry facilities etc.

Clear symmetry and proportions to the front elevations are balanced with rationalised floor plans internally. Bath-stone detailing including the Ionic portico with engaged Doric pilasters and a curved stone canopy together with stone plinths, string course and window surrounds are completed with deep brackets eaves to provide a large roof overhang.

The lime coloured mortar brickwork is in Flemish bond with headers and queen closers are corners and returns. To the rear, the Orangery and main Reception Room have arched windows with brick arches and arched panelled reveals internally. Powder coated aluminium rainwater goods including ogee profile gutters and 100x100mm square downpipes ensure heavy rainfalls are easily dealt with while retaining the traditional feel with their ‘cast-iron’ finish.

Internally, all the joinery work is bespoke designed including the doors, skirtings, architrave, fitted furniture and the central feature helical oak staircase with wrought ironwork. The sinuous curving handrail was designed and made to ensure a single continuous flowing handrail to the whole length of the stairs and landing.

Underfloor heating throughout the house together with lighting control systems ensure that this Traditional looking house benefits from comfort and modern living, capped off with a goods lift from the first floor bedrooms down to the basement laundry room.

 

Photographs (c) Matt Chisnall