Two Storey Rear and Side Extensions, Chipstead, Surrey

 

Completed in 2014 this large remodelling and extension project removes a series of existing flat roofed ad-hoc alterations and a detached garage to open up the site to the front drive approach.

Despite the client being originally advised by the local planners that no sort of extension to the existing property would be allowed, due to its location within Green Belt, BWP Architects successfully achieved planing for a scheme that almost doubled the existing size of the property within its large grounds.

A 3m deep two storey rear extension is being created to increase ground floor living accommodation and to improve the size of the first floor bedrooms. This rear extension has been designed with gable roofs to match the gable roofs to the front of the house including matching roof pitches, eaves heights, window proportions and materials.

To the west side, a partial single storey, partial two storey extension is provided. This is set back from the front of the main building line and as such has minimal impact on the character of the area as views of it are limited. The roof over the single storey side extension has been designed to mimic the existing cat slide roof over the original side project to the east elevation.

In order to achieve a harmonious blend of new and old, the existing roof tiles and hanging tiles will be stripped and the whole replaced with reclaimed tiles to match throughout. On the ground floor the existing mix of painted brickwork, original brickwork with lime mortar and 1980’s brickwork with cement mortar will be rendered with new rough-cast render to achieve a single finish.

The existing roof space has been doubled in size and opened up to form a loft space for an additional bedroom, ensuite and games room. These spaces are lit by dormers and rooflights on the rear elevation only.